Waarom Roots of me?

door Janine Koppers

 

In 2014 maakte Janine kennis met het genogram als hulpmiddel voor hulpverleners. Zij volgde colleges over informele zorg bij het lectoraat mantelzorg van de HHS en leerde met een systeemgerichte blik te kijken naar families. Ze wilde oefenen met de methode en ging ervan uit dat er goede software beschikbaar zou zijn.

 

Dat viel tegen!

Janine: Ik ben ben gewend aan prettige software en toegankelijke applicaties. Zodat je in een paar klikken kunt maken wat je voor ogen hebt. Gek genoeg was er nog geen moderne manier om een genogram te maken. 

 Ik legde voor aan Jakob: "Als je een eigen applicatie wilt bouwen, dan zou je eigenlijk een genogram app moeten maken. Want wat er nu is vind ik niet goed genoeg." Zo is het idee voor Roots of Me geboren. 

intergenerationeel én transcultureel

Door mijn werk rond het thema informele zorg zag ik de invloed van intergenerationele patronen op de levens van mensen in het nu. 

 

Ik volgde de training Beschermjassen; over transculturele communicatie en hulpverlening. Daar zag ik hoe krachtig het is om ook migratie mee te nemen in het systeemgericht werken. Met het genogram werden niet alleen levens over meerdere generaties uitgetekend. Ook de invloed van migratie werd  zichtbaar gemaakt. Wat heeft het voor een gezin betekend om afgesneden te raken van de steunfiguren en krachtbronnen uit het gezin en het land van herkomst? Dat vroeg om een flexibele aanpak van ons eigen programma. Zodat ook therapeuten, coaches en hulpverleners die werken met mensen met een migratieachtergrond ermee aan het werk kunnen. 

"WHEN I LOOK AT MY TREE, I SEE LEAVES MISSING."

Songtekst Anderson .Paak, Album Malibu, The season / Carry me

 

Jakob en ik tekenden spelenderwijs onze eigen genogrammen.

 

Ik praatte mijn moeder. Zij is geboren in Suriname en ik leerde meer en meer over waar zij vandaan komt. En dus ook waar ik vandaan kom. Ik voelde mij rijk door de verhalen die ik leerde kennen. Haar verhalen en daarmee dus ook mijn verhalen.

 

Vijf jaar later, in 2019, zijn we zo ver. We hebben samen een product ontwikkeld waarin de technische snufjes en de toepasbaarheid voor de zorgprofessional even belangrijk zijn. Met Roots of Me komen de werelden van software en hulpverlening samen. Het is een dienst geworden ontstaan uit onze persoonlijke én professionele visie op techniek, persoonlijke ontwikkeling en hulpverlening.

Reactie schrijven

Commentaren: 0