wat is een genogram?

Een genogram is een grafische afbeelding die het familiesysteem en de familierelaties laat zien. Het bevat informatie over de samenstelling van een gezin, de relaties tussen familieleden, de leeftijden, belangrijke levensgebeurtenissen zoals migratie.

 

Het bestaat voornamelijk uit symbolen en lijnen om personen, relaties en gebeurtenissen weer te geven. En er wordt veel gebruik gemaakt van kleuren en tekeningen om aan te duiden hoe de specifieke familie is opgebouwd.

 

Zoals je hieronder in de voorbeelden kunt zien is ieder genogram uniek:

Wat er precies in een genogram wordt weergegeven hangt af van de vraag van de client of de familie. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om informatie over (geestelijke) gezondheid, opleiding en beroepen een plek te geven. Het is een waardevol hulpmiddel voor professionals in de gezondheidszorg, sociale zorg en counseling, aangezien het inzicht geeft in de familie-achtergrond en -dynamiek van een cliënt, wat van invloed kan zijn op hun huidige situatie en gezondheid.

 

Met Roots of Me helpt je om op een efficiënte en overzichtelijke manier digitale genogrammen te creëren die specifiek aansluiten bij de unieke verhalen en samenstelling van elke familie.

een basisgenogram

Hieronder zie je een voorbeeld van een eenvoudig genogram:

 

Je ziet in het basisgenogram hierboven 4 generaties afgebeeld. Iedere generatie is horizontaal uitgelijnd. De aangemelde persoon, in dit geval "Moeder", is met een dikkere omtrek aangeduid.

 

Mannen staan links, vrouwen staan rechts weergegeven. De relaties tussen mannen en vouwen worden met lijnen aangeduid. Kinderen die binnen deze relaties worden geboren, zijn met een afstammingslijn verbonden.

Lees verder op de pagina Hoe teken je een genogram om te leren hoe je een genogram kunt maken.