Wat is het verschil tussen een genogram en een stamboom?

Een genogram lijkt qua structuur op een stamboom, maar dient een heel ander doel. Een genogram bevat informatie over relaties en interacties tussen familieleden, familieverhalen en belangrijke levensgebeurtenissen. Terwijl een stamboom alleen afstamming weergeeft.

 

We vergelijken de twee instrumenten:

stamboom vs genogram

Stamboom Genogram
Feitelijke stamboomgegevens. Feitelijke stamboomgegevens én familieverhalen.
Generaties worden meestal verticaal weergegeven in stamboom software. Generaties worden horizontaal weergegeven.
Onbeperkt aantal generaties, alle takken van de familie kunnen worden uitgewerkt.  Tenminste 3 generaties en niet meer generaties dan nodig om levensverhalen uit te beelden. Meestal niet meer dan 5 generaties.  
Gericht op jaartallen en gebeurtenissen

Beleving van het verhaal wordt verteld.

 

Altijd over een bepaald thema, afgeleid van de hulpvraag.

 

Gericht op heling.

Roots of me is primair bedoeld om genogrammen te maken

Roots of Me is een hulpmiddel speciaal voor mensen die met mensen werken. Om familieverhalen bespreekbaar te maken en om vanuit een ander perspectief naar (persoonlijke) vraagstukken te kijken. We hebben het zo ontwikkeld dat je ruimte hebt om het verhaal van de client te volgen terwijl je met hem of haar mee tekent in het genogram.

 

Als je een stamboom wilt maken, dan is er andere software voor handen die daar meer voor geschikt is. Met die gespecialiseerde software kun je een onbeperkt aantal generaties in beeld brengen en zodanig ordenen dat alle achterneven en achternichten en oudooms en oudtantes erop staan.