Praktijkverhalen

Kassandra Goddijn over traumabewust werken met het genogram
Kassandra Goddijn is coach en schrijver. Ze behoort tot de meer dan een half miljoen volwassenen in Nederland die Kind zijn van een Ouder met Psychische Problemen (KOPP). Sinds 2013 begeleidt Kassandra in haar praktijk andere volwassen KOPP-ers. Hoe gebruikt Kassandra het genogram in haar coaching?

Petra Rozeboom over het gebruik van het genogram voor Signs of Safety
Petra Rozeboom is erkend Signs of Safety trainer van het eerste uur. We gingen met haar in gesprek over de kans die het genogram biedt om verdiepende vragen te stellen en verder te kijken dan alleen het steunend netwerk. We kunnen alvast verklappen: de relaties staan centraal.

Specialist afstammingsvragen Maureen Davis over donorkinderen in het genogram
Hoe teken je een drieling met twee verschillende vaders op een genogram? Hoe geef je plek aan 42 halfbroers en - zussen? Maureen Davis is specialist afstammingsvragen en daarmee samenhangende identiteitsproblematiek. We werkten met haar een aantal complexe familiesystemen uit in een genogram.

Hilbrand Westra over adoptie in het genogram
Vroeger verdween de oorspronkelijke familie van de geadopteerde uit het genogram. Alsof alleen de adoptieve ouders ertoe zouden doen. We spraken Hilbrand Westra van de School voor systemisch Bewustzijn over hoe dat anders kan.

Transcultureel systeemtherapeut Alwin de Rooij over scheiding en het genogram
Na ons webinar krijgen we een enthousiaste mail van Alwin de Rooij, transcultureel systeemtherapeut en trainer Beschermjassen. Hij is blij met de mogelijkheden van Roots of Me, maar hij mist wat. Hij werkt veel met complexe scheidingen en vraagt of we iets kunnen doen aan de manier waarop de scheiding tussen ouders wordt weergegeven in een genogram.

Systeemtherapeut Chrisje van Gogh
Voor dit artikel spraken we met Chrisje van Gogh, systeemtherapeut en supervisor bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) over hoe zij het genogram inzet in haar praktijk. We werkten een fictieve casus uit - een casus zoals ze die in haar werk tegen zou komen. Maar eerst vertelt Chrisje over haar ervaring met het werken met genogrammen...

Met een rol papier onder mijn arm
Onze gebruikers delen hun ervaring met genogrammen. Als eerste het verhaal van Laura van Doeselaar, gezins-, kinder- en jeugdcoach bij het Leger des Heils.