Met een rol papier onder mijn arm

Onze gebruikers delen hun ervaring met het werken met genogrammen.

Als eerste het verhaal van Laura van Doeselaar, gezins-, kinder- en jeugdcoach bij het Leger des Heils.

"Het is 2015. Ik begeleid een samengesteld gezin. Een moeder met kinderen van verschillende vaders waarvan een aantal nog steeds een grote rol spelen in het gezin. Moeder heeft zelf geen contact meer met haar ouders, wel nog met haar broer. Haar pleegouders hebben veel voor haar betekent, pleegmoeder is vorig jaar overleden, haar pleegzus beschouwt ze als echte zus. De moeder van haar huidige vriend (waarmee ze twee keer een miskraam heeft gehad en inmiddels drie maanden geleden is bevallen van een gezonde baby) is erg betrokken bij haar kleinkind. Snappen jullie het nog?

 

Om alles goed in kaart te brengen besluit ik om een genogram te maken. Met een rol papier onder mijn arm, potloden en markeerstiften in verschillende kleuren ging ik vol goede moed aan het werk. Die dag kwam ik tot de ontdekking dat ik vele talenten heb, maar dat het tekenen van duidelijke schema's er niet één van is...

 

Moeder vertelt veel. Heel veel.

Tijdens het vertellen kijkt ze af en toe met een verbaasd gezicht naar de steeds groter wordende rommel die op het papier verschijnt. Ik ben ijverig aan het meeschrijven, vierkantjes voor de mannen, cirkels voor de vrouwen. Stippellijntjes, golfjes en kleurtjes. Het past niet op het vel. Opnieuw. Kleiner beginnen... Geen ruimte. Nog een keer. Wat vertelt ze nou eigenlijk? Was er met die ene vader nou nog wel contact, of was die nou juist vreemdgegaan? Sorry, nog een keer hoor... Het werd één en al gegum, gekras, scheve lijnen en onduidelijkheid.

 

Later op de computer geprobeerd om 'm 'mooi' te krijgen. Ik vond een gratis versie van [programma X], waarmee het uiteindelijk gelukt is, maar er gingen uren tijd in zitten en ik was alweer veel van de info uit het gesprek met deze moeder vergeten. Het 'mooie' plaatje was vooral een standaard stamboom, die als zodanig (toen nog verplicht) in het behandelplan kwam en ik heb het erbij gelaten. Ik had geen motivatie meer om het samen met de cliënt uit te tekenen.

 

Het papier leidde meer af dan dat het hielp, dus mistte op die manier z'n doel. Later in een 'makkelijker' gezin nog wel eens een poging gewaagd, maar soms moet je ook gewoon accepteren dat je beter bent in andere dingen :-) ...

 

Af en toe heb je geluk. Blijk je niet de enige. Zijn er mensen die jou voor zijn gegaan. Waar je gebruik van mag maken. Die jou aanvullen op de plekken waar je zelf tekort komt.

 

"Roots of Me" is de oplossing voor alles wat hierboven misging. Een ideaal programma waar elke leek mee overweg kan en waar de meest prachtige genogrammen uitrollen. Helder, overzichtelijk, en in verhouding."

Het genogram uit dit verhaal, uitgewerkt met Roots of Me: